Közösségi programok

„Fürdő- és közösségépítő kaláka – Az Apor lányok feredője felújítása”, 2015-2019

A Vinca Minor Egyesület felkérésére az Ars Topia Alapítvány elfogadta a meghívást a Bálványosfürdőn található Apor lányok feredőjének felújítására.

2015. július 22. – augusztus 2. között több mint 100 önkéntes dolgozott a fürdő felújításán. A munka során megújult a két medence, a résztvevők forrásokat építettek újra, öltözőt, játszóházat és pihenőteret alakítottak ki. A látványosságokhoz magyar, román és angol nyelvű ismertetőtáblákat helyeztek.

Támogatók:

Intézmények: Kovászna Megye Tanácsa, Sepsibükszád Polgármesteri Hivatala, Torja Polgármesteri Hivatala, Csomád-Bálványos Közösségek közötti Társulás, Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület.

Magyarországi támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alapítvány, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Magyar Művészeti Akadémia.

Vállalkozók és magánszemélyek: Grand Hotel Balvanyos, Thermo Control SRL, Red Rock Tech SRL, Vojna József, Csatlós Gábor, Csomor Sándor és családja, Taierling család, Szakács József, Nagy Ferenc.

2015. szeptember 25-27. között fürdőszépítés zajlott az Apor lányok feredőjénél. A munka során a résztvevők védőkorlátokat építettek, megerősítették az ösvényeket valamint a fürdő bejáratát is szépítették. A három nap alatt a terület információs táblákkal is gazdagodott.

A 2016. október 21-23. közötti karbantartási munkálatok során a bejárati teret szépítették, táblákat és oszlopokat javítottak és cseréltek ki, járófelületeket építettek újra, a források környékét tették szebbé. Az esemény megkoronázásaként vasárnap felavatták a Kálmán-forrást.

Támogatók: a Háromszéki Közösségi Alapítvány által szervezett Civil Liciten elnyert támogatások, Thermo Control Kft.

2019. Szeptember 27-29. között a Vinca Minor Egyesület kis önkéntes csapat segítségével a bálványosi Apor lányok feredőjénél tartott karbantartási munkálatokat. Megszépült a fürdő és környezete, hiszen táblákat és korlátokat újítottak fel és festettek meg, kicserélték a lépcsők korhadt faelemeit, megszépítették a nagy medence körüli részt, illetve elkészítettek egy kőpadot is. Különös figyelmet fordítottak az erózió védelem erősítésére, ezért fából készült védőkerteket építettek a problémás részeken, a kisebb források körül pedig kijavították a fából és kőből készült védelmet.

A felújító munkálatokat a Kovászna Megye Tanácsa támogatta.  

„Fürdő- és közösségépítő kaláka – A homoródkarácsonyfalvi Dungó feredő építése”, 2019

A Vinca Minor Egyesület társszervezőként segítkezett az Ars Topia Alapítvány által szervezett karbantartó munkálatokban a homoródkarácsonyfalvi Dungó feredőnél. A 2006-ban épített feredő az elmúlt években annyira tönkrement, hogy szükségessé vált a felújítása. A július 24. és augusztus 04. között zajlott munkálatok során teljesen megújult a feredő és környéke, illetve bővült. Jelenleg van négy medence, meleg és hideg vizes, továbbá iszapfürdő is született.

„Fürdő- és közösségépítő kaláka – Az egyházasbásti Mogyorós-kút feredő építése”, 2018

A Vinca Minor Egyesület társszervezőként segítkezett az Ars Topia Alapítvány által szervezett feredő építési munkálatokban az egyházasbásti Mogyorós-kút feredőnél. A július elején zajló munkálatokkal elkezdődött az I. Felvidéki fürdő- és közösségépítő kaláka.

„Fürdő- és közösségépítő kaláka – A zabolai Csipkés feredő építése”, 2018

A Vinca Minor Egyesület társszervezőként segítkezett az Ars Topia Alapítvány által szervezett feredő építési munkálatokban a zabolai Csipkés- feredőnél. A július 25. – augusztus 4. között zajlott munkálatok során fürdő medencét és fürdőházat, lelátót és tűzhelyet építettek, kialakították a fogadó teret, kerítést és kaput emeltek, ösvényeket és hídat hoztak létre, játszóteret és meditációs pontot alakítottak ki. Valamennyi látványosság mellé információs táblákat is kihelyeztek.

 „Fürdő- és közösségépítő kaláka – A gelencei Nádika feredő felújítása”, 2017

A Vinca Minor Egyesület társszervezőként segítkezett az Ars Topia Alapítvány által szervezett feredő építési munkálatokban a gelencei Nádikaferedőnél. Augusztus 5-én adták át a teljesen megújult feredőt, a közösségi házat, zsindellyel fedett forrásteret és öltözőt. A látványosságok mellé ismertető-táblákat helyeztek el.

 „Fürdő- és közösségépítő kaláka – A bölöni Büdös feredő felújítása”, 2016

A Vinca Minor Egyesület társszervezőként segítkezett az Ars Topia Alapítvány által szervezett feredő építési munkálatokban a bölöni Büdös feredőnél. A július 20-30. között zajlott munkálatok során teljesen megújult a feredő és környéke. A látványosságok mellé ismertetőtáblákat helyeztek el.