„Învață și distrează-te de ziua Muntelui Puturosu”, ediţia a X-a

În data de 11 mai 2019, sâmbătă, Asociația Vinca Minor a organizat pentru a ZECEA oară Învață și distrează-te de ziua Muntelui Puturosu. Scopul acestui eveniment a fost atragerea atenției asupra valorile naturale de pe Muntele Puturosu și Masivul Ciomad.  Programele de dimineață au avut loc la Balvanyos Resort. Cu ocazia împlinirii a zece ani, elevii din Școala nr 1, din Zăbala au interpretat Imnul Muntelui Puturosu, chiar scris de ei. Ceilalți elevi au primit câte-un exemplar cu textul imnului, astfel s-au alăturat și ei cântării, pe lângă acompaniament cu chitară. După aceea au început concursurile alternative, în patru domenii. Concursul Magia Vulcanilor a fost ținut de către profesoara Varga Éva, din Zăbala, iar Nagy Reka, din Zagon a supravegheat concursul Distracția din Grădina Zânelor. Anul acesta Asociația Ținutul Secuiesc Verde s-a pregătit cu concursul Hangyasuli,  timp în care elevii au putut urmări întrebările proiectate și cu ilustrații și imagini i-au ajutat pe copii să găsească răspunsurile corecte. Profesoarele Majos Andrea și Gaál Zsuzsa au organizat concursul „Cine ce știe”, la care copii trebuia să scrie și poezie. 
Pentru prânz colegii Asociației Vinca Minor, împreună cu voluntarii, au pregătit în jur de 450 de sandvișuri și pâine cu untură. 

Spre deosebire de anii precedenți, anul acesta programele de după masă au avut loc în jurul Lacului Sfânta Ana, unde partenerii asociației, Composesoratul Sfânta Ana Lăzărești și Asociația Pro Szent Anna au ajutat la desfășurarea fără probleme a programelor. Din cauza prezenței frecventa a urșilor zona a fost asigurată de Asociația Vihar Lăzărești. Orientare în alergare de către Kövér Sándor, tur forestier cu Szmolka Péter, tur de adunat ciuperci cu Zoltán Sándor, din partea Asociației de Micologie László Kálmán, Miklós Réka, expert biolog a condus un tur cu tema cunoașterii copacilor, iar echipa Serviciului Salvamont Háromszék a prezentat elementele de bază ale drumeției montane și prim ajutor, dar a prezentat și trucuri de aprindere de foc și de construcție a unui adăpost pe teren. Colegii de la Composesoratul Sfânta Ana Lăzărești au condus copiii la un tur interesant în Turbăria Mohos, unde au prezentat speciile prezente.  Cu toate că la începutul programelor a fost o ploaie torențială, majoritatea programelor a decurs în vreme însorită. Copiii spuneau că vremea instabilă nu le-a stricat deloc cheful, și că vor participa și anul viitor. Zoltán Para, președintele Asociației Vinca Minor, a declarat că evenimentul a fost un succes, au participat peste 140 de persoane, din care aproximativ 110 elevi. Echipele participante au provenit din 8 școli din județ, din Zagon, Zăbala, Turia, Bixad, Moacșa, Ozun, precum și Școala Sportivă și Școala Gimnazială „Gödri Ferenc” din Sfântu Gheorghe. Acest lucru dovedește popularitatea și succesul evenimentului. Președintele asociației a mulțumit Primăriei Sfântu Gheorghe, principalul sponsor al evenimentului, precum și stațiunii Balvanyos Resort, Inspectoratului Școlar Județean Covasna, Centrului de Cultură al Județului Covasna, Brutăriei Gecse,  pentru Choco Pack SRL, voluntarilor și responsabililor programelor, pentru ca evenimentul să decurgă cu succes.