Programe de comunitate

Clacă de construit băi tradiționale – Reamenajarea Băilor Apor”, 2015-
2019

Fundația Ars Topia a acceptat invitația Asociației Vinca Minor, custodele sitului
Ciomad-Balvanyos de a restaura Băile Apor din Băile Balvanyos.
În perioada 22 iulie-02 August 2015 peste 100 de voluntari au lucrat la
reînnoirea băii. În urma evenimentului au fost reconstruite bazinele, izvoarele, s-
a construit un vestiar, un loc de joacă și recreere. La atracțiile băii au fost
amplasate panouri cu informații în trei limbi (maghiară, română și engleză).

Sponsori:

Instituții: Consiliul Județean Covasna, Primăria Bixad, Primăria Turia,
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară turistică Ciomad-Balvanyos, Asociaţia
pentru Dezvolta-rea Turismului în Judeţul Covasna.
Sponsori din Ungaria: Fondul Cultural Național, Fundația Bethlen Gábor,
“Emberi Erőforrás Támogatáskezelő”.
Antreprenori și persoane fizice: Grand Hotel Balvanyos, Thermo Control
SRL, Red Rock Tech SRL, Vojna József, Csatlós Gábor, Csomor Sándor și
familia Csomor, familia Taierling, Szakács József, Nagy Ferenc.

În perioada 25-27 septembrie 2015 membrii asociației, cu ajutorul a 12 voluntari au amplasat panouri de informare adiționale, au construit balustrade de protecție și au consolidat câţiva poteci.

În cadrul lucrărilor de întreţinere din perioada 21-23 octombrie 2016  a fost amenajată intrarea băii, au fost renovate şi revopsite panouri, au fost schimbat câţiva stâlpi, a fost reamenajată o porţiune a potecii şi a fost înfrumuseţată zona izvoarelor.

Finanţatori: Finanţările obţinute în cadrul Licitaţiei Civile organizate de HKA, Thermo Control Kft.

Între 27-29 septembrie 2019 Asociația Vinca Minor, cu ajutorul unei mici echipe de voluntari, a efectuat lucrări de întreținere la Băile fetelor Apor, din Băile Balvanyos. S-a înfrumusețat zona băii, deoarece au reparat și revopsit panourile cu informații și balustradele, au înlocuit elementele din lemn putrezite ale scării, iar lângă bazinul mare s-a făcut o bancă din piatră. S-a acordat atenție mai mare pentru întărirea protecției împotriva eroziunii, astfel au construit gard de protecție din lemn, dar au întărit și protecțiile din lemn și piatră din jurul izvoarelor mici. 

Proiectul de reabilitare a băii a fost finanțat de Consiliul Județean Covasna.  

„Clacă de construit băi tradiționale – Construirea băii Dungó din Crăciunel”, 2019

Asociaţia Vinca Minor a fost coorganizator în cadrul reconstruirii băii Dungó din Crăciunel, eveniment organizat de Fundația Ars Topia din Ungaria. Baia contruită încă în 2006 s-a degradat în ultimii ani în așa fel, de a devenit foarte importantă reconstruirea ei. Lucrările au avut loc între 24 iulie și 4 august, timp în care s-a reînnoit complet baia și împrejurimile. În momentul de față sunt patru piscine, cu apă caldă și rece, în plus s-a construit și o baie de nămol.  

„Clacă de construit băi tradiționale – Construirea băii Mogyorós-kút din Nová Bašta, Slovacia”, 2018

Asociaţia Vinca Minor a fost coorganizator în cadrul construirii băii Mogyorós-kút din Nová Bašta, Slovacia, eveniment organizat de Fundația Ars Topia din Ungaria. Odată cu lucrările de la începutul lui iulie 2018, a început I. Clacă de construit băi tradiționale și comunități din regiunea Felvidék.

„Clacă de construit băi tradiţionale – Construirea băii Csipkés din Zăbala”, 2018

Asociaţia Vinca Minor a fost coorganizator în cadrul construirii Băii Csipkés din Zăbala, eveniment organizat de Fundaţia Ars Topia din Ungaria. În cadrul evenimentului s-a construit un mic bazin de apă dulce, vestiar, filagorie, loc pentru foc, loc de joacă, punct pentru meditaţie, gard şi alte elemente. La atracțiile construite au fost amplasate panouri cu informații. Mulțumiri tuturor sponsorilor, voluntarilor și persoanelor fizice care au contribuit la crearea Băilor Csipkés.

„Clacă de construit băi tradiţionale – Reconstruirea băii Nádika din Ghelința”, 2017

Asociaţia Vinca Minor a fost coorganizator în cadrul reconstruirii Băii Nádika din Ghelința, eveniment organizat de Fundaţia Ars Topia din Ungaria. Băile complet reînoite, împreună cu casa comunității, izvor acoperit cu șindrilă și un vestiar au fost inugurate în data de 5 august. Lângă elementele realizate au fost amplasate panouri informative.

„Clacă de construit băi tradiţionale – Reconstruirea băii Büdös din Belin”, 2016

Asociaţia Vinca Minor a fost coorganizator în cadrul reconstruirii Băilor Büdös din Belin, eveniment organizat de Fundaţia Ars Topia din Ungaria. În perioada 20-30 iulie băile au fost renovate complet: a fost reconstruit bazinul de apă, au fost reamenajate 2 izvoare, s-a construit un foişor, un vestiar. Lângă elementele realizate au fost amplasate panorui cu informaţii.